Stofinformatie

In dit artikel leg ik jullie graag uit van welke stoffen mijn collectie wordt gemaakt, hoe ik deze stoffen selecteer, wat de eigenschappen zijn en aan welke kwaliteitseisen de stoffen moeten voldoen wil ik ze in de collectie opnemen.

Voorafgaand aan iedere collectie ga ik momenteel veelal online op zoek bij mijn vaste leveranciers. Deze leveranciers zitten namelijk meestal niet in Nederland, maar in Europa. Door het coronavirus en de lockdowns in diverse landen is het momenteel niet mogelijk om even simpel om en neer te rijden. Gelukkig werk ik voor een groot deel van de collectie met vaste leveranciers en weet ik wat ik kan verwachten kwa kwaliteit en service.  Jammer is het natuurlijk wel, want normaliter maak ik van dit soort tripjes een uitje/kort vakantietripje met mijn dochter. Even samen lekker stoffen snuffelen en lekker samen de omgeving aldaar verkennen. 

Voor nu hebben wij het geluk nog steeds gezond te zijn en snuffelen we gewoon samen op de computer tot we iets hebben gevonden wat we echt leuk vinden. Wat je steevast bij ons vindt is vrolijke kleuren, bloemenprints, retro, dierenstofje en verder gewoon net wat we tegen komen en waar we vrolijk van worden.

 

Samenstelling van de stoffen

Alle stoffen hebben een samenstelling van gemiddeld 95% katoen en 5% elasthan/lycra. Het hoge percentage katoen zorgt ervoor dat de stof lekker luchtig draagt. Het elasthan/lycra zorgt ervoor dat de stof na wassen en dragen terugkeert in zijn oorspronkelijke vorm en de kleding niet na een paar wasbeurten uitgelubberd of vormloos is. De stof krijgt zijn elasticiteit door de vorm van weving. Rekbare stoffen krijgen hun rekbaarheid doordat deze machinaal gebreid worden. Nu denk je bij breien waarschijnlijk aan de ouderwetse breinaald, maar breien staat in dit geval enkel voor de manier van weving.

De combinatie van weving en de samenstelling van de stof zorgen ervoor dat de kleding heerlijk comfortabel draagt. Lekker zacht, luchtig en mooi aangesloten. En is de buik van je kindje (zoals vaak bij volwassen ook het geval is) in de avond wat voller, dan zit de kleding nog steeds heerlijk. Door de manier van weving rekt de stof gewoon ietsje mee en door het elasthan/lycra wat erin verwerkt zit keert die na uittrekken en/of wassen gewoon weer terug in oorspronkelijke staat.

Doordat er een hoog percentage katoen in de stoffen verwerkt is kan het wel zo zijn dat de kleding na wassen in de lengte iets zal krimpen. Bij het maken van de kleding wordt hiermee rekening gehouden. Het kan dus zo zijn dat als je de kleding niet wast voor het dragen deze iets langer valt dan na de eerste wasbeurt. 

Duurzaamheid van de stoffen

Naast dat ik de samenstelling van de stoffen heel belangrijk vindt let ik ook op veiligheid en duurzaamheid. Om hierover iets te kunnen zeggen let ik op de keurmerken Oekotex en GOTS. Wat deze keurmerken exact inhouden heb ik een apart bericht uiteen gezet omdat er anders in 1x vrij veel over je heen komt. In het kort komt het er op neer dat het oekotex keurmerk enkel iets zegt over de veiligheid van de gebruikte stoffen en het GOTS keurmerk zegt iets over de veiligheid en duurzaamheid.

De minimale vereiste voor de stoffen die ik gebruik is het Oekotex keurmerk. Tenslotte staat veiligheid natuurlijk bovenaan. Met dit keurmerk kun je er zeker van zijn dat elk onderdeel van dit artikel, dus elke draad, knoop en andere accessoires, is getest op schadelijke stoffen en dat het artikel onschadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Zoals uitgelegd in mijn blog over het OEKOTEX keurmerk zegt dit dus niets over de eerlijke productie of de belasting van het milieu. Daarvoor komt het GOTS keurmerk om de hoek kijken. Zoals uitgelegd in het artikel over GOTS kijkt dit keurmerk ook naar duurzame productie. Is er geen sprake van kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden, wordt er zuinig omgegaan met de grondstoffen etc.

Wat doe ik om zo duurzaam mogelijk te produceren?

Allereerst probeer ik zo veel mogelijk stoffen met GOTS certificering te kopen. Dan weet ik 100% zeker dat het proces duurzaam, eerlijk en veilig is verlopen en de stoffen duurzaam geproduceerd zijn. Omdat ik alle kleding zelf maak, kan ik garanderen dat ook het laatste stukje in het productieproces duurzaam is.

Helaas is het niet altijd mogelijk om alles met GOTS certificering te kopen. Zoals aangegeven in mijn blog over het GOTS keurmerk is het een duurzaam en tijdrovend proces omdat iedere stap in het productieproces gecertificeerd moet worden. Voor startende en kleine bedrijfjes is dit dan ook niet haalbaar terwijl zij wel duurzaam produceren.

Indien ik een stof tegen kom die helemaal in mijn collectie past, maar niet het GOTS keurmerk heeft bekijk ik altijd een aantal dingen. Is het een vertrouwde leverancier, wat is de prijs van de stof, kan ik de leverancier opzoeken, hoe verloopt de communicatie, worden kritische vragen adequaat beantwoordt of blijven de antwoorden vaag?

Het spreekt voor zich dat een stof van € 1,- nooit eerlijk geproduceerd kan zijn als je bedenkt wat voor stappen er allemaal tijdens het maken van een stof aan bod komt. Hierover meer in een latere blog. Dit soort stoffen zul je dan ook nooit terug vinden. Verder kijk ik naar waar ze geproduceerd worden. We weten tenslotte allemaal dat in bepaalde landen het risico op oneerlijke productie nu eenmaal groter is dan in andere landen.

Kortom bij het aanschaffen van de stoffen kijk ik heel kritsich naar welke stoffen ik wel opneem in de collectie en welke niet. Ik zal dan ook altijd in de productomschrijving vermelden of de kleding is gemaakt van GOTS gecertificeerde stoffen of enkel het Oekotex keurmerk dragen zodat je precies weet wat je krijgt.

Om misverstanden te voorkomen wil ik nog wel even benadrukken dat het ontbreken van een GOTS keurmerk niet perse betekent dat een stof niet duurzaam geproduceerd is zoals uitgelegd in mijn blog over dit keurmerk. Alle stoffen die ik gebruik zullen ten alle tijde minimaal het Oekotex keurmerk hebben zodat je zeker weet dat je kinderkleding hebt waar geen schadelijke stoffen in verwerkt zitten en waar mogelijk werk ik dus met duurzame stoffen.

Heb je nog vragen naar aanleding van deze blog, stel ze dan gerust.

Liefs Joyce

Eigenwijsjes

Maak een account aan en spaar automatisch eigenwijsjes. Gebruik je eigenwijsjes de volgende keer als je een bestelling plaatst en ontvang direct korting. Alle informatie over het spaarsysteem vind je via de knop onder deze regel.

Wasadvies

 

   • Binnenstebuiten wassen op maximaal 40 graden
        • Wassen met gelijkmatige kleuren
        • Niet in de droger
        • Binnenstebuiten strijken op gemiddelde temperatuur