Hippe jurkjes maken, stap 1

Wat leuk dat je een kijkje komt nemen achter de schermen. In dit filmpje laat ik jullie graag zien hoe het begin van het maken van alle hippe jurkjes eruit ziet. Ook vertel ik jullie wat meer over hoe het in zijn werk gaat. Hoe ik zorg dat de print netjes loopt en je geen draaiende mouwen of pijpen krijgt.

Mocht je het filmpje liever zonder geluid kijken, maar wel willen weten wat ik zeg? Lees dan eerst even de tekst onder het filmpje voordat je gaat kijken.

Uitleg filmpje

Het maken van de hippe jurkjes begint altijd met het overnemen van het patroon. Nu heb ik alle patronen uitgetekend op voorraad liggen en heb ik dit daarom ook niet gefilmd. Je zult in het filmpje zien dat ik gebruik maak van plastic patroonpapier. Dit sluit in eerste instantie natuurlijk niet aan bij het zo veel als mogelijk duurzaam produceren van kleding. Ik leg jullie daarom graag uit waarom in mijn geval plastic juist wel de meest duurzame optie is.

Iedere keer als je een patroon gebruikt speld je dit daarna op de stof. Je kunt je dan ook wellicht voorstellen dat die spelden ook steeds gaatjes maken in het patroon. Door al die kleine gaatjes scheurt het papieren patroonpapier al snel. En dat is nu precies de reden waarom ik voor het overtekenen van de patronen plastic gebruik. Met plastic kan ik vaak meer dan 150x een patroon opspelden voor het kapot is. Voor een papieren patroon is het max 10x. Als je dit naast elkaar legt zal je daarom dan ook tot dezelfde conclusie komen als ik. En dat is dat ondanks dat plastic in basis niet duurzaam is, dit het meest duurzame is voor mij.

Om zo zuinig mogelijk om te gaan met de stof zal je zien dat ik de stofvouw (dat is de vouw die standaard in het midden van de hele stof zit) verleg. Het is zonde om in het midden van je stof te starten met knippen. Daarom verleg ik deze stofvouw steeds afhankelijk van de breedte van het patroondeel wat ik op dat moment gebruik. Belangrijk hierbij is dat deze stofvouw recht van draad ligt. De recht van draad geeft de draadrichting van de stof aan, deze is zeer belangrijk. Als je het patroon niet recht van draad legt krijg je draaiende mouwen of pijpen en dat wil ik natuurlijk niet bij mijn vrolijke hippe jurkjes.

Zoals je ziet in het filmpje bestaan de jurkjes uit diverse patroondelen. Zo heb ik een voorpand en achterpand (het voorpand herken je aan de diepere uitsnede bij de hals), een mouw, een mouwboord en een halsboord.

De mouwboord en de halsboorden maak ik van de effen stof die je ziet liggen en het voor-, achterpand en de mouwen maak ik van de stof met print. Je zal zien dat ik van de mouw en mouwboord maar 1 patroondeel heb getekend terwijl ik twee mouwen heb. Doordat de mouwen en boorden voor beide armen gelijk zijn gebruik ik daarvoor hetzelfde patroondeel voor beide mouwen.

Ik leg de stofvouw steeds opnieuw per patroondeel dat ik knip. Op deze manier werk ik zo zuinig mogelijk en dat is natuurlijk fijn, want zo hoef ik de prijs van deze hippe jurkjes niet te verhogen en heb ik zo min mogelijk restafval.

Zo dat was het dan wat betreft deze stap….

Zodra ik alles geknipt heb ga ik de diverse patroondelen op elkaar spelden, dit laat ik jullie echter zien in een volgend filmpje.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om zo een beetje mee te kunnen kijken en mocht je vragen hebben stel ze dan gerust.

Liefs Joyce🧡

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook:

Zomerse meisjesjurken

Iedere lente/zomer komt Hip en Eigenwijs Kinderkleding met een nieuwe collectie zomerse meisjesjurken. Iedere collectie bestaat uit vrolijke , hippe zomerse jurkjes boordevol kleur. Draaggemak en duurzaamheid staat natuurlijk bij alle kinderkleding voorop.Wat zie je...

OEKO-TEX

Wat is OEKO-TEX?OEKO-TEX is het gezondheidskeurmerk voor textiel en zegt wat over de veiligheid van de gebruikte stoffen. Als een textielartikel het OEKO-TEX STANDARD 100-label draagt, kun je er zeker van zijn dat elk onderdeel van dit artikel, dus elke draad, knoop...

GOTS Certificering

Wat is GOTS?We beginnen natuurlijk met de officiële definitie van GOTS. GOTS staat voor Global Organix Textile Standard en wordt erkend als ‘s werelds meest toonaangevende verwerkingsnorm voor textiel gemaakt van organische vezels. Dit keurmerk is verankert in de...

Webwinkelkeur

Hip en Eigenwijs Kinderkleding is aangesloten bij WebwinkelKeur. Op 12-02-2021 heeft Hip en Eigenwijs Kinderkleding zich aangemeld bij Webwinkelkeur en is direct door de keuring van WebwinkelKeur goegekeurd. Dit betekent dat Hip en Eigenwijs Kinderkleding voldoet aan...

Sneak peek nieuwe collectie

Hoi, Wat leuk dat je komt gluren bij onze sneak peek van de aankomende collectie. Ik wil eerst iedereen bedanken voor de onwijs leuke reacties op onze vrolijke en hippe meisjesjurken collectie. We (mijn dametje en ik) genieten echt enorm van alle enthousiaste reacties...

Vrolijke hippe jurkjes maken, stap 2

Welkom bij het tweede filmpje achter de schermen, vrolijke jurkjes maken met Hip en Eigenwijs Kinderkleding. Vandaag neem ik jullie mee in de laatste voorbereidende stap die ik neem bij het maken van de vrolijke jurkjes. Na deze stap volgt het daadwerkelijk in elkaar...

Modekleuren lente/zomer 2021

Hoi, wat leuk dat je er bent. In deze blog neem ik je graag mee in de modekleuren voor het aankomende seizoen en vertel ik je graag welke modekleuren je in mijn collectie wel of niet terug gaat zien. Ben je er klaar voor?Daar gaan we..Wat mij meteen opviel is dat de...

Wat is het verschil tussen katoentricot en french terry

In dit artikel vertel ik jullie graag wat meer over de twee verschillenden stofsoorten die je in de Hip en Eigenwijs collectie vindt. Zo weet je precies wat je kan verwachten van het door jou bestelde item.    French Terry    Katoentricot  Het eerste wat opvalt als je...

Achter de schermen, het begin van de ruffles

In dit korte filmpje hieronder neem ik jullie mee achter de schermen en laat ik zien hoe het begin van de slimfit jogger gemaakt wordt. Na het knippen van het patroon begin ik met het maken van de ruffles. De ruffle is eigenlijk een hele lange strook stof die...